Re-integratie ondersteuning

Niemand kiest ervoor om ziek te worden, dat overkomt je. Stel nu dat het jou is overkomen en dat je je nu – of al langer – niet in staat voelt om te werken. Jouw werkgever verwacht echter dingen van je, en je verwacht ook dingen van jezelf. Je moet re-integreren. Er zijn dan een aantal mogelijke momenten waarop je daarbij ondersteuning zou kunnen gebruiken:

  1. Je denkt al na een paar dagen verzuim dat je het liefst zo snel mogelijk weer de oude wilt zijn, maar je weet ook dat je realistisch moet zijn en eerst moet onderzoeken waarom je bent uitgevallen. Dat onderzoek kun je samen met mij doen.
  2. Je bent al een paar weken thuis en je werkgever heeft aangegeven dat er nu echt stappen gezet moeten worden richting herstel. Jij voelt je daar nog onzeker over, weet niet hoe dat eruit moet zien en daar wil je graag hulp bij hebben. Samen met jou onderzoek ik wat je nodig hebt om weer aan de slag te gaan.
  3. Je bent langere tijd ziek geweest en gelukkig gaat het steeds beter met je. Het moment om je werk weer op te pakken komt in zicht. Je vraagt je misschien af:
  • Of je het werk wel weer aan kunt en in welk tempo je het op kunt gaan bouwen.
  • Welke valkuilen je moet zien te voorkomen en welke afspraken je daarover kunt maken met je collega’s en leidinggevende.
  • Of je wel in je eigen functie en bij je eigen werkgever aan de slag kunt – en wilt.
  • Of het nodig is om uit te kijken naar een andere werkplek – misschien wel bij een andere werkgever?

Op deze vragen zoeken we samen de antwoorden.

Bij re-integratiebegeleiding gaat het om een optimale terugkeer naar een werkend bestaan. Dat vraagt om bewustzijn van die zaken waar je blijvend op moet letten omdat je anders terugvalt, om voldoende aanwezigheid van dingen die je energie geven en een helder beeld van je mogelijkheden en (tijdelijke) onmogelijkheden ten aanzien van de functie die je nu hebt.

Soms weet je dat je niet meer (helemaal) de oude zult worden en is er sprake van verdriet en twijfel. Re-integratie is dan ook gericht op het afscheid nemen en loslaten van het oude en vertrouwde. Daarnaast richten we ons heel bewust voortdurend op wat je (nog) wél kunt en het bepalen van een nieuwe richting in je leven. Op de toekomst gericht.

Mijn begeleiding richt zich in de re-integratietrajecten op het ontdekken en versterken van jouw vaardigheden en talenten door je ervaringen in je werk en je leven te onderzoeken.

Uitgangspunt van de re-integratiebegeleiding is dat het jouw eigen wens is om weer actief deel te gaan nemen aan het arbeidsproces en dat je daar zelf een sturende rol in neemt. Het gaat om jouw besluit weer aan het werk te gaan.

Wil je in een persoonlijke -kosteloos- gesprek meer weten? Vul dan je gegevens in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op!